BUX
38971

Futball-vébé: már vesztésre áll az Adidas

Bár a világbajnokság még el sem kezdődött, az Adidas sportszergyártó máris vesztésre áll riválisaival szemben - írja az MTI-Eco.

NAPI Online, 2006. március 21. kedd, 09:51

Az Adidas a németországi labdarúgótornán kevesebb csapatot öltöztet, mint fő versenytársai, a szintén német Puma és az amerikai Nike. Csupán hat csapat szerepel majd az Adidas mezében, míg a Nike 8, Puma 12 gárdának biztosít ruházatot.

Az Adidas ugyanakkor továbbra is a FIFA hivatalos szponzora, és azzal együtt a hirdetés joga mind a 12 stadionban, ahol a világbajnokság mérkőzéseit játsszák. Az Adidas 1970 óta szponzorálja a szervezetet, most is szállítja a hivatalos labdákat a világbajnoki mérkőzésekre, öltözteti a bírókat, a partjelzőket és a labdaszedőket. A Puma is készül: reklámhordozó személyiségei között tudhatja Pelét, és ideiglenes üzleteket nyit minden városban, ahol az általa öltöztetett csapatok játszani fognak.

Az idén erősödött a küzdelem a márkák ismertségének növeléséért, hiszen a 64 világbajnoki mérkőzést iparági becslés szerint vagy 32 millióan nézik majd televízión világszerte, 10 százalékkal többen, mint 2002-ben. A "piacmegdolgozás" költségét a cégek titokban tartják: az Adidasnál és a Pumánál azt mondták, hogy minden eddiginél nagyobb kampányt folytatnak, a Nike csupán annyit közölt: többet költenek, mint a 2002-es világbajnokság idején.

A futballfelszerelés-piacon évtizedekig az Adidas uralkodott, azóta, hogy stoplis cipőkkel látta el az 1954-es világbajnokságon a Magyarország ellen győztes német csapatot. Számos szakértő szerint ezek a cipők segítették a német válogatottat a berni stadion felázott gyepén.

A csapatszponzorálás egyébként az 1970-es években vált sokmillió dolláros üzletté, amikor a Nike és mások is beszálltak a versenybe. Egyik cég sem árul el számokat, de szakmai elemzők szerint olyan élenjáró csapatok, mint a brazil vagy a német, több tízmillió dollárt kaphatnak évente a sportszergyártóktól. Az Adidasnak egyéni szerződése is van körülbelül 300 játékossal is világszerte, akik akkor is Adidas cipőt viselnek, ha a válogatottuknak más céggel van szerződése. Az angol David Beckham például Adidas cipőben fog játszani a világbajnokságon, habár a mezét az Umbro adja. A játékosoknak az ilyesfajta keresztfinanszírozás eddig csak egyszer okozott konfliktust: 1974-ben a holland Johann Cruyff, akit a Puma öltöztetett, nem akarta fölvenni az Adidas cipőjét az NSZK elleni döntőben. Ezt úgy oldották meg, hogy az Adidas egy kétsávos cipőt adott neki, a márkajellegű háromsávos helyett.