Az állam- és kormányfők egész nap meggyőző nyilatkozatokat tettek a világgazdasági növekedés fellendítése iránti elkötelezettségüket bizonyítván.

A hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) szerint "a nemzedékek óta legsúlyosabb gazdasági válság után a világban megkezdődött a törékeny növekedés".
Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő első találkozójukon igyekeztek a gazdaságpolitikájuk közötti különbségek helyett a hosszú távú tartós fejlődés felé haladást hangsúlyozni.

A G20 azonban nem hagyhatta figyelmen kívül a növekedést fenyegető egyik legnagyobb veszélyt, az államháztartási hiány könyörtelen növekedését a világ legnagyobb gazdaságaiban.

A kanadai házigazda azt szeretné, hogy az államháztartási hiány csökkentése legyen a vasárnap elfogadásra kerülő záróközlemény egyik legfontosabb pontja. Stephen Harper miniszterelnök azt szeretné elérni, hogy a G20 országai "2013-ig a felére csökkentsék az államháztartási deficitet, és kezdjék meg csökkenteni - 2016-ig - az adósságnak a hazai össztermékhez viszonyított arányát" - mondta szóvivője, Dimitri Soudas.

"Biztató, hogy a G20 kész lenne elfogadni célkitűzéseket. Ez a politikák összehangolására irányuló jó szándék bizonyítéka" - jegyezte meg José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter ellentétes véleményen volt, szerinte a csúcstalálkozónak elsősorban a gazdasági növekedésre kell összpontosítania. "Európa egyes részeit" és Japánt illetően megjegyezte: "még nem láttak ezen országok részéről egységes politikát, amely meggyőzné a világot arról, hogy belső kereslet okozta erőteljesebb növekedés lesz ezekben az országokban".

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint azonban van egyfajta konszenzus. "Azt mondjuk, hogy egyeztetve kell előkészíteni a válságból kivezető forgatókönyveket. A G8 tárgyalóasztalánál nincsen egyetlen tárgyalófél sem, amely kétségbe vonta volna az eladósodás és a deficit csökkentésének szükségességét, s azt, hogy ezt az egyes országok helyzetének figyelembe vételével, pragmatikusan tegye.

Guido Mantega brazil pénzügyminiszter, aki Luiz Inácio Lula da Silva elnök távollétében a brazil küldöttséget vezeti, az európaiakat bírálta. A pénzügyminiszter aggodalmát fejezte ki, hogy exportjaikkal a nagyobb növekedést produkáló feltörekvő piacokra számítanak, ahelyett, hogy a saját keresletüket tartanák karban.

"A növekedés élénkítése helyett ezek az országok a költségvetés kiigazításával foglalkoznak, s ha exportálnak, ezt a kiigazítást a mi kárunkra teszik" - mondta.