A világ legfejlettebb és vezető feltörekvő országait tömörítő csoport egy jövőbeni válság elkerülése érdekében azt a célt tűzte ki: a fejlett gazdaságok úgynevezett növekedésbarát költségvetési fegyelem megvalósítására fognak törekedni - tartalmazza a zárónyilatkozat tervezete.

A feltörekvő gazdaságok nyomására a szövegbe az is bekerült, hogy az egyes országokban a helyi körülményekhez szabott terveket kell végrehajtani a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében.

A fejlett gazdaságok ezenkívül kötelezték magukat: 2016-ig stabilizálják vagy csökkentik a GDP arányos államadósságot. A tervezet szerint a "közelmúltbeli események" rámutattak az állami költségvetés egyensúlyának fontosságára.

A G20-csoport vezetői nagyjából egyetértettek a középtávú terveket illetően, több fejlett gazdaság már korábban elkötelezte magát a deficit felére csökkentése mellett. Az elsősorban az Egyesült Államok, valamint Európa két vezető gazdasága, Németország és Franciaország között mutatkozó nézetkülönbség abban állt, hogy milyen ütemben kell visszavonni az elkövetkező másfél évben a gazdaságösztönző intézkedéseket.

HU Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök arra figyelmeztette a kanadai G20-találkozó résztvevőit: körültekintően járjanak el az ösztönző programok felszámolásának időzítése és mélysége tekintetében, mivel a világgazdaság továbbra is törékeny állapotban van. Egyben felszólította a fejlett és fejlődő gazdaságokat: támogassák a szuverén adósságproblémákkal küzdő államokat, és erősebben kötelezzék el magukat a globális pénzügyi rendszer, a szabályozási keretek átalakítása mellett.

Brazília és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is hangot adott azon aggodalmának, hogy ha Európa túl radikálisan megkurtítja az állami kiadásokat, akkor ez hátrányosan fogja érinteni a feltörekvő gazdaságokat.

A Bank of Canada egy vezető tisztviselője hangsúlyozta: veszélybe kerülhet a kilábalás, ha nem sikerül végrehajtani, kommunikálni és folytatni a hiteles pénzügyi terveket. Azt mondta, ha sok G20-ország egyszerre hajt végre gyors, összehangolt pénzügyi konszolidációt, ez kedvezőtlen hatással lehet a felépülésre.

A hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) vezetői pénteken és szombaton megrendezett kanadai csúcstalálkozójuk végén arra hívták fel a figyelmet közös közleményükben: a gazdasági válság veszélybe sodorta néhány 2015-ös millenniumi fejlesztési cél végrehajtását, ezért az elkötelezettségek közös megújítására van szükség. Megalakult az úgynevezett Muskoka-kezdeményezés (a kanadai Muskoka városa adott otthont a találkozónak), az "elkötelezettek koalíciója", amely a következő 5 évben 5 milliárd dollárt kíván összegyűjteni arra a célra, hogy jelentősen csökkenjen az anyák, újszülöttek és öt év alatti gyerekek elhalálozásának száma a fejlődő országokban.