Az Egyesült Államok és Kína magas rangú kormánytagjai nem tudtak konkrét eredményeket elérni kétnapos konzultációjukon, hacsak azt nem tekintjük ennek, hogy megerősítették Barack Obama idei kínai látogatásának tervét. Mindkét fél hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát, a Financial Times tudósítója ugyanakkor úgy látta, hogy ez inkább az egyre öntudatosabb, magabiztosabb Kína erejének gyarapodásáról tanúskodott.

A G2 néven is emlegetett két országban közös, hogy a gazdasági válságot nagyvonalú állami beavatkozással igyekeznek kezelni. Peking ezért nem kifogásolja, hogy Washington arra biztatja, adjon nagyobb szerepet gazdaságában a belső fogyasztásnak, s ezzel csökkentse exportfüggőségét.

Az USA - kvázi cserébe az előbbiért - megígérte, hogy 2013-ig csökkenti költségvetési hiányát, ami erősen aggasztja Kínát, az amerikai államadósság legfőbb finanszírozóját. Az amerikai fél emellett letette a főesküt arra is, hogy szigorúan szabályozza pénzügyi rendszere működését, míg partnere jelezte, hogy hajlandó liberalizálni saját pénzpiacát.

A felek aláírtak ugyan egy emlékeztetőt a klímavédelemmel kapcsolatban, de ez nem változtatta meg Kína álláspontját arról, hogy a szén-dioxid-kibocsátást mindenekelőtt a fejlett világnak kell csökkentenie és technológia átadásával segítenie kell ezen a téren a feltörekvő országokat. A fejlődő-feltörekvő országok benyújtanák a számlát a fejletteknek azért, hogy kihagyták őket az elmúlt 150 év ipari forradalmai gyümölcseinek élvezetéből.