Hatalmasra duzzad a Gazprom tartozása

A Gazprom orosz gázóriás cég tartozása a kamatokkal együtt 2,8 milliárd dollárra nőtt a Naftohaz ukrán állami gázvállalat felé, mivel továbbra sem hajlandó végrehajtani a stockholmi döntőbíróság tavaly februári ítéletét - közölte az ukrán cég kedden pénzügyi jelentésében.
Szász Péter, 2019. szeptember 24. kedd, 17:55
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A svéd bíróság az Ukrajna számára a korábbi években előnytelen feltételekkel megkötött orosz gázszerződések miatt a Gazpromot 2,6 milliárd dollár megfizetésére kötelezte. Az orosz cég viszont nem fogadta el a bíróság döntését. Június 30-ig ez az összeg a kamatokkal együtt 10 százalékkal növekedett.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az ukrán fél eljárásokat indított Nagy-Britanniában, Svájcban és Hollandiában a Grazprom tartozásának bírósági úton történő behajtására, a perek még folyamatban vannak.

A hírügynökség szerint az ukrán vállalat igénye kiterjed az Északi Áramlat-1 és az épülő Északi Áramlat-2 orosz gázvezetékeket üzemeltető társaságok részvényeire is.

A Naftohaz pénzügyi jelentésében beszámolt továbbá arról, hogy a vállalat nettó bevétele az idei év első felében 24,7 milliárd hrivnya, csaknem 290,8 milliárd forint volt, 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

HOZZÁSZÓLÁSOK