Gazdagabb lett a Gazprom

A Gazprom majdnem negyedével növelte éves profitját annak ellenére, hogy Európában a tavalyelőttinél kisebb bevételt ért el.
NAPI, 2011. április 28. csütörtök, 11:46
Fotó:

Az orosz OAO Gazprom, a világ legnagyobb földgáztermelője 24 százalékkal, 968,56 milliárd rubelre (35,12 milliárd dollár) növelte éves nettó nyereségét 2010-ben az egy évvel korábbihoz képest. A vállalat árait és az eladott gáz mennyiségét is növelni tudta a válság sújtotta 2009-es év visszaesése után. Az üzemi eredmény 30 százalékkal, 1,114 ezer milliárd rubelre emelkedett, az árbevétel ötödével, 3,597 ezer milliárd rubelre nőtt. Az utolsó negyedévben közel 315 milliárd rubel adózott eredményt könyvelt el a cég, ami jelentősen meghaladta a Wall Street Journalnak nyilatkozó elemzők 299 milliárdos előrejelzését.

A Gazprom szállítja Európa gázfelhasználásának nagyjából negyedét, tavaly ugyanakkor minimális mértékben, egy százalékkal, 1,1 ezer milliárd rubelre csökkent az itteni értékesítéseiből származó bevétel. Ennek hátterében az áll, hogy három százalékkal mérsékelnie kellett árait, ugyanis az orosz gázforrással szemben egyre erősebb versenyt támasztanak a tengeren érkező folyékony gáz (LNG)-szállítások - állítja a Reuters. Ezek súlyának növekedése miatt az elmúlt két évben csökkent a Gazprom részesedése az európai gázpiacból.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK