Gazprom: fizettek az ukránok

A Gazprom orosz gázvállalat megerősítette szerdán, hogy a Naftohaz ukrán állami energiaipari konszern átutalta gáztartozásának első részletét, 1,45 milliárd dollárt.
MTI-Eco, 2014. november 5. szerda, 22:38

A Naftohaz ezzel megtette az első lépést az Ukrajnába irányuló orosz földgázszállítások felújítása felé.

A két ország október 30-án kötött ideiglenes, márciusig tartó megállapodást a földgáz áráról és az - egyelőre még vitatott összegű - ukrán adósság visszafizetésének menetrendjéről, aminek köszönhetően lehetővé válik a gázszállítások újraindítása. Ukrajnának további 1,65 milliárd dollárt kell kifizetnie adósságából az év végéig.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke üdvözölte a lépést. Szerinte a tél közeledtével létfontosságú az orosz gáz Ukrajnába történő szállítása. Ez egy fontos lépés a gázellátás biztosításában a polgárok és a vállalkozások számára Ukrajnában és az Európai Unióban - mondta szerdán.

Az EU gázszükségletének harmadát Oroszországból biztosítja. Ennek fele Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken érkezik.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke a múlt pénteken közölte, hogy a fennálló tartozás első részletének, illetve a novemberi szállítások 760 millió dolláros előlegének kifizetését követően azonnal megkezdik a gázszállítást Ukrajnának.

A Naftohaz kedden jelentette be, hogy kifizette gázszállítási tartozásának első részletét, a novemberi előlegről azonban nem tett említést.

HOZZÁSZÓLÁSOK