Az autóipari dolgozók szakszervezete (UAW) 40 napi munkabeszüntetés után péntek éjjel jelentette be, hogy megszavazták a sztrájknak véget vető új négyéves megállapodást elfogadását.

"A megállapodás jóváhagyásával az UAW-hoz tartozók sztrájkja véget ért, s a dolgozók munkába állnak a General Motors rendelkezése alapján" - írja az MTI a szakszervezet nyilatkozata nyomán.

Az előzetes egyezség már múlt hét szerdán megszületett, azt azonban a munkavállalóknak is el kellett fogadniuk, többségi szavazással.

A jóváhagyott megállapodás egyebek közt a nyereségből járó 11 ezer dolláros jutalékot, kétszeri évi 3 százalékos béremelést tartalmaz, az egészségügyi ellátás költségeinek változatlanul hagyása mellett.

A szeptember 16-án kezdődött sztrájk az Egyesült Államokban a GM több mint 30 gyárára terjedt ki. Ilyen hosszú munkabeszüntetésre az 1970-es évek óta nem volt példa.

Elemzők szerint a General Motorsnak több mint kétmilliárd dollárjába került, hogy korábban nem tudott megállapodni a magasabb béreket, nagyobb munkahelyi biztonságot, a nyereségből való nagyobb részesedést és jobb egészségügyi ellátás biztosítását követelő szakszervezettel.

Az UAW közölte, hogy figyelmét mostantól a Ford és a Fiat Chrysler autógyártó cégekkel folytatandó tárgyalásokra összpontosítja.