Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gépipari és gyárépítő ágazatban 22,9 százalékkal 35,2 milliárd euróra csökkent az export a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a mintegy 3300 tagvállalattal rendelkező VDMA közleménye szerint. Áprilisban és májusban egyaránt 28 százalékos volt a visszaesés az előző évihez képest, júniusban viszont már kevésbé drasztikus, 12 százalékos.

Az első negyedévben az export még "csak" öt százalékkal csökkent az előző évihez képest. Az év első hat hónapjának exportja pedig 14 százalékkal marad el a 2019 első félévitől. Ennél nagyobb első félévi visszaesés csak 2009-ben, a pénzügyi és gazdasági válság idején volt - írja az MTI.

"A vállalatok egy kicsit már fellélegezhetnek ugyan, de hosszú és rögös út vezet még az exportaktivitás normalizálódásáig" - mondta Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy "a főbb gépipari felvevőpiacoknak ehhez még jobban felül kell kerekedniük a járvány következményein, és a befektetői bizalomnak is meg kell még erősödnie".

A második negyedévben a német gépipari export 27,7 százalékkal csökkent az uniós tagállamok irányába. A legnagyobb mértékben a Nagy-Britanniába irányuló export csökkent, 36,4 százalékkal, a spanyolországi 32,1 százalékkal, az olaszországi 31 százalékkal, a franciaországi pedig 28,2 százalékkal esett vissza.

Az első hat hónapban a német gépipari export 17,3 százalékkal csökkent az Európai Unióba. Oroszországba viszont az év első felében 4,5 százalékkal nagyobb értékben exportált gépipari termékeket Németország, mint tavaly.

Az Egyesült Államokba a második negyedévben 23 százalékkal csökkent a német gépipari export, a Kínába irányuló viszont csak 7,9 százalékkal ment lejjebb. Kína így jó úton halad afelé, hogy beérje az Egyesült Államokat a legfontosabb német exportpiacok listáján. "Kínában kifejezetten erőteljes gazdasági fellendülésnek lehetünk tanúi, elsősorban a termelőiparban, ami a német gépipari export jelentős növekedésében is megmutatkozik" - mondta a VDMA vezető közgazdásza, Ralph Wiechers.