Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Sackler-család többségi tulajdonában lévő Purdue Pharma gyártotta az OxyContin nevű, opiáttartalmú erős fájdalomcsillapítót, amely kábítószer-függőséget okozhat. A gyártó eltitkolta a szer kártékony mellékhatásait, az orvosok pedig indokolatlan esetekben is felírták e gyógyszert. Sőt, mint a tavalyi büntető perekből is kiderült, egyes orvosok kábítószer-kereskedőkkel összejátszva írtak recepteket - írja az MTI.

Az elmúlt húsz évben az opiáttartalmú szerek túlzott fogyasztása, vagy túladagolása miatt mintegy 470 ezer amerikai halt meg. A szövetségi igazságügyi tárca három rendben emelt vádat a Purdue Pharma ellen, és szerdán vádalku született a tárca és a gyógyszergyár, illetve a Sackler-család között. Ennek értelmében a gyógyszergyár elismeri bűnösségét a szövetségi bíróságon abban, hogy megkárosította az Egyesült Államokat, hamisan reklámozta az OxyContint, és becsapta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletet (FDA) is 2007 és 2017 között.

A Sackler-családnak a saját vagyonából 225 millió dollár büntetést kell befizetnie a szövetségi államkasszába, továbbá a gyárnak több mint 2,8 milliárd dollárt kell elkülönítenie a polgári peres eljárásokra. Több tagállamban ugyanis ezerszámra indítottak kártérítési pereket a gyár és tulajdonosai ellen. Az összesen 8,3 milliárd dollárra rúgó büntetés többi részét a gyárnak kell majd kifizetnie, bár csődeljárás alatt áll.