Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A HMS Bergbau német vállalat - amely eddig főként Dél-Afrikában fektetett be - saját szénbányát nyit a sziléziai Orzesze városában. A beruházásra több mint 100 millió eurót (több mint 31 milliárd forint, két Fradi-stadion ára) szánnak. A cég elnöke, Hans Schernikau biztos benne, hogy lengyelországi üzlet jó hasznot fog hozni - írta a Gazeta Wyborcza.

A munkálatokat már el is kezdték - a helyszínen a becslések szerint 800-1050 méter mélységben körülbelül 680 tonna szén található. A német vállalat ebből évente hárommillió tonnát tervez kitermelni. A szenet Csehországban, Németországban és Ausztriában akarják eladni. A németek meg vannak győződve arról, hogy a szénbányászat még mindig jól jövedelmező üzlet.

Jól jön

Lengyelországnak komoly gondot okoz, hogy miközben az uniós törekvéseknek megfelelően mérsékelnie kellene szén-dioxid-kibocsátását, elektromos energiája zömét szénerőművekben termelik meg. Így a német befektetés nagy nyereség: segíti a szénbányászat továbbélését a helyi károsanyag-kibocsátás növelése nélkül.

Schenikau elmondta, hogy a termelési költségek csökkentése miatt nem ruháznak be a lengyel állami bányákba. Orzeszében sem zöldmezős beruházást végeznek, hanem a már létező járatokat akarnak kihasználni. A lehetőségekhez képest együtt akarnak működni a helyi gazdasággal: lengyel gépeket akarnak használni, amelyek technikailag és árban is versenyképesek.

Újjászületés

Ha a beruházás lezárul, az orzeszei lesz Lengyelországban az első új szénbánya majd 40 év óta. Az utolsó ugyanis 1978-ban nyitották meg - és 1998-2002 között be is zárták. Az üzletember szerint a kitermelés megkezdődhet, amint megkapják az erre szóló licencet. A hárommillió tonnás éves eredményt már 2018-ban el akarják érni. Orzeszében 700-800 ember talál majd munkát az új szénbányában..