A Lengyel Nemzeti Bank (NBP) elnökének egyik hölgy munkatársa jobban keres, mint több nagyhatalom vehetője - derítette ki a Gazeta Wyborcza, a legnagyobb példányszámú lengyel napilap és az OKO.press.

Az Adam Glapinski elnök felügyelete alá tartozó Martyna Wojciechowska fizetését még Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfő is megirigyelheti.

Az NBP kommunikációs és promóciós osztályát vezető Wojciechowska havonta 65 ezer zlotyt kap a prémiumokkal és bónuszokkal. Ezenfelül az OKO.press portál megállapítása szerint további havi 11-12 ezer zlotyt kap azért, mert a Bank Garanciális Alap tanácsában is helyet foglal. Így keresete havonta eléri a 76 ezer zlotyt (5,7 millió forint), évente pedig 912 ezret tehet zsebre.

Az NBP tagadja a két sajtóorgánum információját, de nem hozta nyilvánosságra, mennyit is keres valójában a hölgy.

Az lg.com portál megírta, hogy Wojciechowskánál kevesebbet keres a brit miniszterelnök, Theresa May, illetve Macron, de még Putyin fizetése is alig félmillió zloty évente. Messze elmarad tőle a lengyel államfő, Aleksander Duda, akinek évi jövedelme körülbelül bruttó 240 ezer zloty, nem beszélve Mateusz Morawiecki miniszterelnökről, aki valamivel többet kap évi 200 ezer zlotynál.