A Rosznyefty két egymástól különálló ügyletben 35 milliárd euróért veszi meg a TNK-BP-t, a tranzakciót várhatóan 2013 közepén zárják le - jelentette be vasárnap Igor Szecsin, az orosz állami kőolajcég elnöke, aki 2008-2012 között miniszterelnök-helyettesként tevékenykedett.

A Tyumenszkaja Nyeftyanaja Kompanyija (TNK)-British Petroleum (BP) közös vállalatot 2003-ban az oroszországi Alfa-Access Renova (AAR) konzorcium és a BP hozta létre. A részvények fele-fele arányban a BP és az AAR konzorcium birtokában vannak. A TNK-BP kőlajkitermelését tekintve Oroszország harmadik legnagyobb magánvállalata, és a világ első tíz ilyen cége közé tartozik.

A TNK-BP tulajdonosai között gyakoriak voltak a konfliktusok. 2008-ban az orosz részvényesek arra törekedtek, hogy kiszorítsák a brit tulajdonos képviselőit a cégből. Az Alfa-Access Renova konzorcium - amelynek kulcsfontosságú vezetője German Khan német és Viktor Vekszelberg orosz üzletember - 2011-ben megakadályozta a BP és a Rosznyefty legfelsőbb szinten jóváhagyott részvénycseréjét, és az Arktiszon, az Északi-sarkkört övező területeken végzendő munkálatokat.