Godzilla felébredt

Óriásit javult a japán nagyvállalatok üzleti hangulata.
Komócsin Sándor, 2010. július 1. csütörtök, 08:14
Fotó:

A nagy japán feldolgozóipari vállalatok körében két év óta először többségbe kerültek azok, amelyek pozitív várakozásokkal tekintenek a következő időszak elé - derült ki a Bank of Japan negyedévente publikált Tankan-jelentéséből. A mutató értéke plusz egy lett szemben a márciusi mínusz 14-gyel és a MarketWatchnak nyilatkozó elemzők mínusz négyes várakozásával.

A Tankan-jelentések ezzel immáron az ötödik egymást követő alkalommal adnak hírt javuló üzleti bizalomról, különösen szembetűnő a változás a 2009. márciusi rekordalacsony, mínusz 58 pontos értékhez képest.

Rontja a képet ugyanakkor, hogy a feldolgozóiparon kívüli nagy cégek mutatója mínusz öt pont lett, ami azt jelenti, hogy ezek körében még mindig több a pesszimista vállalat, mint az optimista. Ugyanakkor márciusban ez a részindex is mínusz 14 ponton állt.

A felmérésben megkérdezett feldolgozóipari nagyvállalatok szeptemberre plusz hárompontos, a nagy szolgáltatók mínusz négyes értéket várnak.

A jelentésből az is kiderült, hogy a cégek áprilisban kezdődött üzleti évükben 4,4 százalékkal akarják emelni tőkebefektetéseiket, ami kissé elmarad a Dow Jonesnak nyilatkozó elemzők 6,0 százalékos előrejelzésétől, de sokkal jobb a márciusi prognózisaikban szereplő 0,4 százalékos bővülésnél.

A feldolgozóipari vállalatok nyereségük 43,8 növekedését várják jövő március végéig, szemben az előző pénzügyi év 3,7 százalékos visszaesésével. A szolgáltatók esetén 8,7 és 7,7 százalék ez az adatpár. Ezt az előrejelzést 90,18 jen/dolláros átlagárfolyam feltételezésével adták - márciusban még pesszimistább (gyengébb jent feltételező), 91 jen/dolláros szinttel számolták prognózisaikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK