Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ciprusi bankok görögországi leányvállalatai kedden és szerdán zárva lesznek, igazodva ahhoz, hogy az anyacégek sem nyitnak ki Cipruson - jelentette be a görög pénzügyminisztérium hétfőn este.

Mind a három vezető ciprusi banknak - Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank és a Hellenic Bank - van leánycége Görögországban.

A görög pénzügyminisztérium közleménye szerint a görög bankok érdeklődést mutatnak a ciprusi pénzintézetek görögországi érdekeltségeinek megvétele iránt. A közleményből ennél több nem derült ki.

A görög ajánlat azután hangzott el, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei elsősorban a bankrendszer összeomlása miatt a csőd szélén táncoló nicosiai kormánynak 10 milliárd eurós mentőhitel folyósítását hagyták jóvá. Ennek egyik feltétele az, hogy mintegy 5,5-5,8 milliárd eurónyi saját többletforrást kell felmutatnia, amit a bankbetétekre kivetett egyszeri adóval fedeznének.

A Bank of Cyprus és a Cyprus Popular Bank részvényeit az athéni tőzsdén is jegyzik, de nem lehet majd kereskedni velük kedden és szerdán a görög tőzsdefelügyelet egyik illetékesének közlése szerint.