BUX
38240

Greenspan: nincs kizárva az újabb visszaesés

A lassuló amerikai gazdasági fellendülés „kávzi-recesszióként" érződik, a gazdasági növekedés pedig ismét recesszióba fordulhat, ha az ingatlanárak esnek - idézi a Bloomberg Alan Greenspant, volt Fed-elnököt.

NAPI, 2010. augusztus 1. vasárnap, 16:47

Egy szerény fellendülés szünetébe vagyunk, de ez a szünet, olyan mintha egy „kvázi-recesszió" lenne - mondta Greenspan egy az NBC-nek adott interjújának leirata szerint.

Arra a kérdésre, hogy a gazdaság ismét recesszióba fordulhat-e, vagyis bekövetkezhet-e egy W-alakú fellendülés, Greenspan úgy válaszolt: lehetséges, ha az ingatlanárak ismét esnek. Az ingatlanárak - amennyire meg lehet ítélni - eléggé kisimultak tavaly.

A lassuló gazdasági növekedés és a visszaeső lakásépítési aktivitás a lakástámogatási kormányprogram kifutásával felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy a gazdaság recesszióba eshet még mielőtt visszatérhetne a normális kerékvágásba az 1930-as évek óta legnagyobb válság után.

A volt Fed-elnök szerint a legtöbb közgazdász csak „kis visszaesést" valószínűsít az ingatlanárakban. A National Association of Realtors (NAR) adatai szerint a házeladások júniusban már második hónapja estek és a következő hónapokra is alacsony aktivitást vár a szövetség vezető közgazdásza.

Amennyiben az ingatlanárak stabilizálódnak, akkor a legrosszabb ingatlanpiaci problémákat sikerül körülhatárolni - vélekedett Greenspan. A jelenlegi - többnyire 5, 7 vagy 8 százalékkal elmaradó - árszinttel azonban az ingatlanok jelentős része problémás lehet. Ez az árverezések jelentős növekedését gerjesztheti, ami viszont az árak esését indukálhatja és nagy problémához vezetne - tette hozzá.

Az ingatlanárak 20 nagyvárosban 4,6 százalékkal nőttek májusban az S&P/Case-Shiller múlt héten publikált indexe szerint. A júniusi és júliusi ingatlanárak alakulását azonban még nem lehet meghatározni.

Ben Bernanke, Greenspan utódja a múlt hónapban a kongresszusi meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy a gazdasági kilátások „szokatlanul bizonytalanok". A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) augusztus 10-én ül össze. A múlt héten a kereskedelmi minisztérium által közölt adatok 2010 második felére lassulást mutattak. A gazdaság 2.4 százalékkal nőt az első negyedéves 3,7 százalékos GDP-növekedés után - idézte fel a Bloomberg.

Greenspan szerint az a probléma, hogy nagyon torz az amerikai gazdaság. Az eddigi emelkedés jórészt csak néhány nagybank teljesítményére korlátozódik, nagyvállalatok és „magas jövedelmű magánszemélyek, akik most 800 milliárd dollárt adhattak a nyugdíj-megtakarításaikhoz, és most elköltik, hajtják a jelenlegi fogyasztást".

Greenspan emellett azt is megjegyezte, hogy a tovább emelkedő tőzsdék tovább stimulálhatják a gazdaságot, a többi része azonban - kisvállalatok, kisbankok, a jelentős - hosszú távon - állás nélkül maradó munkaerő - szétszakítják a gazdaságot - jegyezte meg. A volt Fed-elnök szerint a munkanélküliségi ráta nem fog változni az év hátra lévő részében.

Greenspan emellett ismét figyelmeztetett, hogy a fiskális deficit a hosszú távú kamatok emelkedését indokolhatják és veszélyeztetik a gazdasági fellendülést. Ennek egyelőre ugyan semmi jele jelenleg, mert a pénzügyi rendszer nem működik, és így infláció sem lehet.