Gyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Az Airbus Helicopters és Magyarország kormánya hosszútávú repülőipari projektek megvalósítására irányuló együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében a helikopterek repülésvezérlő rendszereihez szükséges precíziós alkatrészek gyártását indítják el - jelentette be az Airbus közleményében. A magyar kormány vissza nem térítendő támogatást ad a beruházáshoz.
Domokos Erika, 2018. december 17. hétfő, 19:09
Fotó: Shutterstock

A zöldmezős beruházás keretében megépülő gyártóközpont kezdetben mechanikai alkatrészeket gyárt, amelyeket az Airbus repülésvezérlő berendezéseket gyártó összeszerelő üzemébe szállítanak, hogy aztán az Airbus különböző, a világ több mint 150 országában használatban lévő helikoptermodelljeibe építsék be őket. A megállapodás szerint az üzem olyan hazai beszállítók szolgáltatásait is igénybe veszi, amelyek megfelelnek az Airbus szigorú minőségi követelményeinek (ide tartoznak például a különböző felületkezelési eljárásokkal kapcsolatos feladatok) - olvasható a közleményben.

Ez a partnerségi megállapodás összhangban van az európai együttműködési stratégiánkkal, megerősíti az iránti elkötelezettségünket, hogy új lendületet adjunk Európa egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságával való együttműködésünknek - mondta Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója. A projekt jórészt annak köszönhető, hogy Magyarországon rendelkezésre áll a szükséges szakértelem és az ország elkötelezett a technológiai innováció iránt, amely most tovább erősödik az Airbus nemzetközi ellátási láncán belül - véli az igazgató.

A projekt a Magyarország biztonságpolitikai céljait, önálló védelmi képességeinek megerősítését szolgáló 'Zrínyi 2026' haderő-fejlesztési program része. A Honvédelmi Minisztérium legutóbb 36 helikoptert vásárolt, 20 darab H145M és 16 darab H225M típusú helikoptert továbbá két A319-es repülőgépet üzemeltet.

A 2021-re elkészülő beruházással több száz munkahely jön létre a magyar kormány és a vállalat együttműködésének köszönhetően - mondta az MTI szerint Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón. A beruházás konkrét helyszínéért két kelet-magyarországi város verseng, a róluk szóló döntést jövő év elején hozzák meg és a döntést követően véglegesítik a költségvetési támogatásról szóló megállapodást. A kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít az Airbus számára a beruházáshoz.

Az Airbus nem nevezhető újkeletű beruházónak, tekintettel arra, hogy egy mérnöki szolgáltatásokat folytató, mintegy 40 mérnököt foglalkoztató iroda működik Airbus kötelékben 2014 óta Magyarországon - közölte Szijjártó Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.12.18 07:56

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.17 22:04

Végre, nem autóipar. :-)
A légiközlekedésé a jövő, az utak túlzsúfoltak.
Csak az lesz a baj, ha az áttért földi kamikázék fönt karamboloznak, akkor nemcsak ők pusztulnak, hanem azok is, akikre még rázuhannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html