Gyártási gondjai miatt 60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít az EU-ba az AstraZeneca

Gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat az AstraZeneca brit gyógyszergyár - közölte egy magas rangú uniós vezető a Reuters brit hírügynökséggel. A hírt az MTI nyomán a Hvg.hu szemlézte.
Szepesi Anita, 2021. január 22. péntek, 22:51
Fotó: Pixabay

A cég március végéig mintegy 80 millió adag védőoltást tervezett szállítani az EU 27 tagországának - közölte a nevének elhallgatását kérő, a tárgyalásokban részt vevő illetékes.

Az AstraZeneca vakcinájára, valamint az orosz Szputnyik V-re korábban ideiglenes engedélyt adott ki Magyarország, de egyelőre kérdéses, hogy mikor kezdhetik meg velük a lakosság oltását. A Szputnyikhoz ugyanis még hiányzik az NNK engedélye, a brit oltóanyagot pedig az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása nélkül nem szállíthatják.

A gyógyszergyár korábban több mint 80 millió adag szállítását ígérte - az EU-nak - a második negyedévben, de most nem tudott szállítási célkitűzéseket megadni az április-júniusi időszakra a gyártással összefüggő problémák miatt - mondta az illetékes, idézi az MTI hírét a Hvg.hu. A cég a partnere, a Novasep által Belgiumban működtetett vakcinagyár gyártási gondjai miatt kellett csökkentenie a szállításokat az illetékes szerint.

A szállítások csökkentését az AstraZeneca szóvivője is megerősítette az AFP francia hírügynökségnek.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én jelentette be, hogy megkapta az engedélyezési kérelmet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára. Az EMA akkor azt közölte, hogy január 29-én fognak dönteni. "Bár nem volt határidő megjelölve a vakcinánk szállításának megkezdésére, ha meg is kapjuk az európai engedélyt, a mennyiségek kisebbek lesznek a tervezettnél az európai ellátási lánc egyik gyártási színhelyének teljesítménycsökkenése miatt" - mondta a szóvivő.

Az Európai Bizottság eredetileg 400 millió adag vakcinát kötött le.

Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa Twitter-üzenetében elégedetlenségét fejezte ki a szállítások csökkentése miatt. "A feltételes engedélyezés fenntartásával ragaszkodtunk a pontos szállítási ütemtervhez, hogy tagállamok megtervezhessék az oltási programot" - írta.

Az Oxford/AstraZeneca vektorvakcinája előállítása olcsóbb, mint a RNS-hírvivő módszeren alapulóké, könnyebb a szállítása és a tárolása is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2021.01.23 19:55

Boris Boricsovics megpróbál visszavágni a saját hülyesége miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html