Gyógyszeripari megafúzió: a Glaxo a Bristol-Myersre pályázik?

A GlaxoSmithKline Plc (GSK) részvényeinek kurzusa négy és féléves mélypontra zuhant ma a londoni börzén annak betudhatóan, hogy meg nem erősített híresztelések szerint a vezető európai gyógyszergyártó megvásárolná riválisát, a Bristol-Myers Squibb Co.-t - jelentette a Reuters a New York Timesre hivatkozva. Amennyiben megvalósul az ügylet, azzal a világ legnagyobb gyógyszergyártó csoportja jöhet létre.
Ádám Viktor, 2002. május 31. péntek, 14:03

A New York Times cikke szerint a két cég - amelyek az újkeletű és széles körben elterjedt pletykák szerint fúziós partnerek lehetnek - előzetes, ám csak tapogatózó jellegű megbeszéléseket folytatott arról, hogy az ügylet egyáltalán véghezvihető-e. Bár a lap a tárgyalásokhoz közelálló forrásokra hivatkozott, a GSK szóvivője nem kommentálta a hírt, s közölte, hogy az ügyben közleményt sem tervez kiadni a cég.
A két cég összeolvadásával egyébként a globális gyógyszerpiac legnagyobb szeletét birtokló vállalat jönne létre, 190 milliárd dollár körüli piaci értékkel és évi 48 milliárd dollár forgalommal, bár a tőzsdei kapitalizációt tekintve még mindig a Pfizer maradna a vezető cég.
Az elemzők mindazonáltal nem lelkesednek túlzottan az esetleges fúzió iránt, mondván, hogy mindkét cég olyan termékekkel rendelkezik, amelyeket igencsak szorongat a generikus készítmények versenye, ráadásul a vállalatoknak a kifutó szabadalmakat nem sikerült újakkal felváltania, s ígéretes készítményekről sem érkeznek hírek. Rövid távon csupán az egyesülés révén várható költségmegtakarítás hozhat hasznot - figyelmeztetnek a szakértők.

HOZZÁSZÓLÁSOK