Emmanuel Macron francia államfő kormánya szétcsap az áruházláncok között, miután bejárta az internetet az a felvétel, amelyen a derék vásárlók egymást csépelik az egyik hipermarketben a 70 százalékkal leértékelt Nutelláért - derül ki a Bloomberg tudósításából. Véget akarnak vetni a durva árversenynek a kiskereskedők között.

A cél az lenne, hogy megtalálják azokat az egyensúlyi árakat, amelyeket a farmerek is kielégítőnek tartanak, akik úgy érzik, hogy a piac nem fizeti meg rendesen verejtékes munkájuk gyümölcseit, illetve a fogyasztók sem tartanak túl magasnak, akik arra panaszkodnak, hogy jövedelmük elveszti a vásárlóerejét.

Ha már szabályoznak, akkor más kérdésekhez is hozzá akarnak nyúlni. Ennek szellemében a készülő törvényjavaslat, amelyet Stephane Travert mezőgazdasági miniszter terjeszt a kormány elé, a fair árak megteremtése mellett az egészséges étkezés előmozdítását is várja kiegyensúlyozott piaci szabályozástól.

Szociális gondok

A nevetséges bolti csetepaté mögött a háttérben súlyos szociális gondok vannak. A francia farmerek harmada havi 350 eurónál (110 ezer forint) kevesebbet keres, éves jövedelmük mindössze 15 ezer euró. Eközben a családok költségvetése nagyon kifeszítetté vált az elmúlt években.

Bruno Le Maire pénzügyminiszter a napokban egy rádióinterjúban kijelentette, hogy beszélt az Intermarche áruházlánc vezetőjével - e cég egyik hipermarketjében tört ki a Nutella-háború -, és abban maradtak, hogy ilyen jelenetre soha többé nem kerülhet sor.

Franciaországban egyébként bizonyos értékesítési időszakokat kivéve - bizonyára a szavatosság lejárta előtti pillanatokról lehet szó - tilos veszteséggel árusítani a termékeket. Az erre vonatkozó szabályokat az új törvény megszigorítaná. Emellett segítené a farmereket abban, hogy együttesen lépjenek fel az áruházláncokkal szemben és szigorúbb szabályokat vezetne be az állattartásban.

A kép forrása: Pixabay.