Halasztást kérnek a nagybankok a Fedtől

A Wall Street nagy bankjai arra kérték a jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy további öt évvel, 2022-ig hosszabbítsa meg azt a türelmi időszakot, ami alatt végrehajtanák a pénzintézetek működését megszigorító Volcker-szabályt.
MTI-Eco, 2016. augusztus 14. vasárnap, 10:35
Fotó: Reuters

A szigorúbb szabályok szerint a bankok csak annyi tőzsdei részvényt tarthatnának maguknál, amennyi elég ügyfeleik "rövid távú igényeinek" kielégítésére. A szabályozás célja, hogy korlátozzák, a bankok mekkora kockázatot vállalnak a részvénykereskedelemből származó nyereségért. Az előírások azt is korlátozzák, hogy a bankok hogyan fektethetnek be befektetési és kockázati fedezeti alapokba.

A Paul Volcker volt amerikai jegybankelnökről elnevezett szabály megtiltja a bankoknak a saját számlás kereskedést (proprietary trading).

Az új szabályok részeként megszabják, hogy egy bank kereskedési osztályánál mennyi, milyen típusú, és milyen kockázatú pénzügyi termék lehet. A bankoknak adatokkal alátámasztható idősoros elemzésekkel kell majd bizonyítaniuk, hogy csak az ügyfeleik igényeire alapozva állítják össze portfóliójukat.

A Volcker-szabály a tágabb Dodd-Frank pénzügyi piacszabályozási csomag része, amelyet még 2010-ben szavaztak meg a 2008-ban kirobbant pénzügyi válságra adott válaszként.

HOZZÁSZÓLÁSOK