Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 27 európai országot érintő akcióban az Európai Csalás Elleni Hivatala, az OLAF (European Anti-Fraud Office), illetve a növényvédelmi ágazat is részt vett. A lefoglalt 360 tonna illegális vagy hamisított növényvédőszerrel 48 ezer négyzetkilométert lehetne lepermetezni, ami Magyarország teljes területének valamivel több mint a fele - írta a portál.

Az idén lefoglalt rekordmennyiségű veszélyes anyag az első lépés afelé, hogy megállítsuk az EU-ba érkező potenciálisan veszélyes szerek áramlását. A mostani csalási ügy összetettsége és mértéke azt jelenti, hogy szorosabb, határokon átnyúló együttműködésre van szükség számos kormányhivatal között, melyek együtt dolgoznak a privát szférával - mondta Wil van Gemert, az Europol Operációs osztályának ügyvezető igazgatóhelyettese.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EU Intellectual Property Office - EUIPO) tavaly közzétett statisztikája szerint a törvényesen működő ágazat évente 1,3 milliárd eurót veszít a hamisított növényvédőszereknek köszönhetően. Az illegális kereskedelem miatt 2600 állás szűnt meg.

A hamisított növényvédőszerek nemcsak azon gyártóknak jelentenek problémát, akiknek a termékeit hamisítják, hanem jelentős környezeti és egészségügyi kockázatot is okoznak.

A becslések szerint az az illegális és hamisított vegyszerek 14 százalékban vannak jelen a piacon - ez akkora, mint az iparág negyedik legnagyobb cége.

(Képünk illusztráció.)