Harminc év után hadiipari exportról szóló szerződést írt alá Horvátország

Harminc év után ismét hadiipari exportról szóló szerződést írt alá a horvát Duro Dakovic Hoding Rt. a finn Patria vállalattal, a dokumentum szerint a horvát vállalat 2017 végéig száz páncélozott járművet gyárt finn megrendelésre a Közel-Keletre - írta a Poslovni Dnevnik horvát gazdasági napilap pénteken.
MTI-Eco, 2016. április 15. péntek, 13:42
Fotó: Napi.hu

A keretszerződés 26 millió euró (közel 7,5 milliárd forint) összegről szól. Lapértesülések szerint a finn Patria az Egyesült Arab Emírségek hadserege számára szállítja majd az új páncélozott járműveket. Horvátország utoljára 1989-ben gyártott és exportált M-48-as tankokat Kuvaitba.

Tomislav Mazal, a horvát cég vezetője a lapnak elmondta: örülnek a lehetőségnek, hogy újra nyereséges cégként tudnak működni. "Túl nagy vállalat vagyunk ahhoz, hogy csak a hazai piacra alapozva fenn tudjunk maradni" - hangsúlyozta. Mazal kiemelte, hogy a hír bejelentése utána a zágrábi tőzsdén fél óra alatt a vállalat részvényeinek értéke 34 százalékkal nőtt.

A lap arról is cikkezett, hogy már az év elején katonai körökben lehetett arról hallani, hogy a finn Patriának sikerült egy pályázatot elnyernie 600-700 páncélozott gépjárműre. Láthatóan nagy projektről van szó, különben a finn vállalat nem adott volna megbízást a bródi (Slavonski Brod) Duro Dakovicnak, hisz a gyártás nagy része Lengyelországban történik, ahol 2019-ig ezer páncélozott jármű legyártását tervezik - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK