Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három magánvállalat nyújtott be ajánlatot a román állam tulajdonban lévő vasuttársaság teherszállító részlegének (CFR Marfa CFRM) 51 százalékos részvénycsomagjára szerda délig, a határidő lejártáig. Az Agerpres hírügynökség úgy tudja, hogy az egyik ajánlattévő a helyi üzletember Gruia Stoica tulajdonába lévő Grup Feroviar Roman (GFR) vasúttársaság, a másik az Észak- Amerika legnagyobb vasúti fuvarozója az OmniTrax a harmadik pedig az osztrák Donau-Finanz GmbH & Co KG és a romániai Transferoviar Grup (TG) alkotta konzorcium. A CFRM 51 százalékos részvénycsomagjának kikiáltási árát 797,05 millió lejben (egy euró 4,43 lej) határozta meg április elején közlekedési tárca, ajánlatokat tartalmazó borítékokat csütörtökön bontják fel, a győztest június 26-án hirdetik ki.

A közlekedési tárca adatai szerint a CFRM 2007-ben volt utoljára nyereséges, amikor az éves nettó profit elérte 4,7 millió lejt. Az azt követő időszakban azonban egyre rosszabbul alakultak a dolgok, a vállalat 2008 és 2011 között összesen 1,1 milliárd lejes veszteséget halmozott fel. A társaság tavaly 95 millió lej veszteséget termelt, idén 1,135 milliárd lejes tervezett bevétel mellett 211 millió lejes deficittel számolnak. A CFRM februárban kinevezett szakmai menedzsmentje idén 77 millió lejt szán fejlesztésekre, ami 20 millióval marad el a tavaly e célra fordított összegtől. A tervek szerint a munkavállalók száma idén év végére a jelenlegi 9162-ről 9053-ra csökken.

A magánkézben lévő GFR 8000 vasúti kocsival és 260 mozdonnyal szállít Romániában, a társaság tavaly 4,5 millió eurós profitot termelt.

A TG-t 2003-ban alapították, fő tevékenységi köre a vasúti szállításhoz kapcsolódó biztonsági, infrastrukturális és logisztikai szolgáltatások, vasúthálózatok karbantartása és építése.