Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két legnagyobb lengyel olajtársaság egyesítheti erőit: a PKN Orlen és az államkincstár aláírtak egy szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében az Orlen átveheti a Lotos feletti felügyeletet - adta hírül a Business Insider Polska. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy közvetlenül vagy közvetve a Lotos minimum 53 százaléka az Orlené lehet. A hír hallatán mindkét vállalat részvényárfolyama megugrott a varsói tőzsdén.

Szakértők szerint ha a fúzió létrejön, az gigantikus szereplővé teheti az Orlent a lengyel piacon. Lehetővé válhat, hogy a vállalat részt vegyen a tervezett első lengyel atomerőmű építésében. A gazdasági portálnak nyilatkozó elemzők szerint a fúzió egyértelműen jelzi, hogy a kormány konszolidálni akarja az állami vállalatokat. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi szektorban jó eséllyel egyesülhet a Pekao és az Alior Bank.

A Lotos és az Orlen fúziója után olyan tőzsdei társaság jöhet létre, amelynek kapitalizációja meghaladja az 50 milliárd zlotyt (3750 milliárd forint). A múlt év szeptemberi adatok szerint a PKN Orkennek 1758 benzinállomása volt, míg a Lotos 485 eladási ponttal rendelkezett a lengyel nagykereskedelmi piacon.

A fotó forrása: Shutterstock