BUX
40021

Hatalmas dobás a McDonald'stől

A külföldi, nem pénzügyi szektorba tartozó cégek között elsőként a McDonald's bocsátott ki jüankötvényt Hongkongban.

NAPI, 2010. augusztus 19. csütörtök, 13:12

Kétszázmillió jüan (29 millió dollár) értékben bocsátott ki kötvényt Hongkongban a McDonald's Corp. - a 3 százalékos kamatot kínáló instrumentumok 2013-ban járnak le.

A társaság közlése szerint - amelyet a Bloomberg idézett - a zárt körben értékesített kötvényekből befolyó pénzt a kínai terjeszkedésre költik, ahol az idén 175 éttermet nyitnak.

A JF Asset Management egyik kötvényalap-menedzsere szerint a kibocsátás nyomán több más cég is kedvet kaphat ahhoz, hogy erről a piacról szerezzen forrásokat - főleg azok a társaságok jöhetnek szóba, amelyek számottevő tevékenységet folytatnak Kínában.

A McDonald's épp ilyen cég, hiszen az első ezer étterem megnyitására példátlan gyorsaságban került sor, 2013-ig pedig megdupláznák, azaz kétezerre növelnék az egységek számát.

A külföldi nem pénzügyi vállalatok számára februárban vált lehetővé, hogy jüankötvényeket bocsássanak ki. E lehetőség része annak a tervnek, amely révén megerősítenék Hongkong pénzügyi helyzetét, illetve ösztönöznék a jüan használatát a globális kereskedelemben.

A Bloomberg gyűjtése szerint a Bank of East Asia és az HSBC kínai egysége is kibocsátott márt jüankötvényeket tavaly, ezzel a nem kínai tulajdonú bankok között elsőként léptek e piacra. A nem pénzügyi vállalkozások között a Gordon Wu hongkongi milliárdos által irányított Hopewell Highway Infrastructure volt az első, amely a pénzszerzés ezen formáját választotta: júliusban 1,38 milliárd jüan értékben bocsátott ki 2,98 százalékos kamatot nyújtó papírokat.

Az amerikai Wal-Mart Stores márciusban közölte, hogy jüankötvény kibocsátását tervezi Hongkongban.