Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A General Electric (GE) franciaországi leányvállalatának egyik szóvivője szerdán közölte, hogy a konglomerátum szerkezetátalakítási terve több európai országot is érint, és a 35 ezer munkavállaló közül 6500-at bocsáthat el.

Máris elillanhat a nagyra törő terv

A General Electric kevesebb mint 9000 franciaországi alkalmazottja közül 765 elbocsátását tervezik, erről már kedden értesítették a szakszervezeteket, és a tárgyalásokat szerdán meg is kezdik.

A vállalatvezetés a leépítés során alapvetően az önként távozókat bocsátaná el a Párizs környéki Levallois-i központjából és az áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágból. Mindazonáltal a GE fenntartja az Alstom erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágának megvásárlásakor tett vállalását, miszerint a következő három év során ezer új munkahelyet hoz létre Franciaországban.Ez egy terv ugyanakkor változhat a munkavállalók képviselőivel tartott tárgyalások után.

Németországban akár 1700, Svájcban pedig 1300 munkavállalót küldhet el a General Electric.

Inkább hallgatnának róla?

A GE még 2014-ben állapodott meg az Alstom francia gépipari konszernnel arról, hogy megvásárolja annak energiaipari üzletágát. Az akvizíció tavaly novemberben zárult le, a vételár 9,7 milliárd euró volt.

A GE tavaly indított mélyreható szerkezetátalakítási terve a nem európai országokat is érinti, de a vállalat nem erősítette meg azt a francia lapértesülést, hogy 10 ezer munkavállalóját bocsátaná el szerte a világban.

Nagy fordulatot venne a cég

Eladta kiemelkedően nyereséges pénzügyi üzletágát, a GE Capitalt, hogy jobban koncentrálhasson a gyártási és technológiai tevékenységekre. Emellett világszerte építi le ingatlanbefektetéseit, hogy nyereségesebbé tegye a repülőgép-hajtóművek, erőművi turbinák, elektromos elosztóközpontok és olajfúráshoz használható eszközeinek értékesítését.

A vállalat arra számít, hogy 2018-ra a bevételeinek 90 százaléka egyebek mellett a repüléstechnikai, energiaipari és vízkezeléssel kapcsolatos termékeinek értékesítéseiből fog származni. Ezen területek aránya 2013-ban kevéssel haladta meg az 50 százalékot az összes bevételen belül.