Harmincezer munkavállalóját bocsátja el tervei szerint öt éven belül a Sberbank, így 2018-ra 220 ezer főre csökken az orosz állami bank alkalmazottjainak a száma a jelenlegi 250 ezerről.  Annak kapcsán, hogy ez a leépítés hogyan érinti az egyes leányvállalatokat, köztük a magyarországit, megkerestük a hazai képviseletet, ám nem tudtak további információt adni.

German Gref a bank következő öt évre vonatkozó stratégiáját ismertetve elmondta: 2,3 milliárd euróval (687 milliárd forint) tervezik csökkenteni a költségeket, és a terv az, hogy 2018-ra megduplázzák a bank részvényeinek értékét és a nettó profitot, amely tavaly több mint 8,5 milliárd euró volt, az idén az első tíz hónapban pedig 7,3 milliárd euró. Az orosz kormány korábbi gazdasági minisztere elismerte, "nagyon ambíciózusak" a kitűzött célok.

A Sberbanknak, amelyet 172 éve alapítottak takarékpénztárként I. Miklós cár rendelete nyomán, jelenleg világszerte 110 millió ügyfele van. A bank, amely 2008 óta megháromszorozta piaci értékét, a közelmúltban több felvásárlást hajtott végre: megszerezte az osztrák Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait - köztük a magyarországit - és a törökországi Denizbankot. German Gref elmondta: a Sberbank nem tervez további terjeszkedést.