BUX
38240

Hatalmas tüntetés készülődik Romániában

A román mezőgazdasági termelők és földművelők szakszervezete ősztől tiltakozások sorozatát készül megszervezni - írta az erdélyi Transindex internetes újság.

Barabás T. János, 2010. július 30. péntek, 08:29

Niculae Stefan, az Agrostar szakszervezet vezetője tegnap sajtótájékoztatón számolt be a tervekről.

Szeptember 2-án a megyeszékhelyeken a prefektusi hivatalok előtt fognak tiltakozni a földművesek.

Az Agrostar elnöke azt reméli, hogy ezeken a megmozdulásokon 40 ezren fognak részt venni 10 ezer mezőgazdasági munkagéppel.

A bukaresti, szeptember 9-i tiltakozáson már csupán 300 traktorra számít, de legalább 15 ezer embert vár a tüntetésre.

Elmondta: amennyiben a kormány ezek után sem lesz hajlandó teljesíteni a követeléseket, az Agrostar tagjai akár több napig is Bukarestben maradhatnak.

Ha még így sem érik el céljukat, akkor szeptember 23-án az ország- és megyei utak lezárásával folytatják az akciót.

A mezőgazdasági dolgozók szakszervezetei és a termelők szövetségei egy követeléseket tartalmazó listát állítottak össze, amelyet az államfőhöz, a kormányhoz, a parlamenthez, a parlamenti pártokhoz és az EP összes képviselőjéhez is eljuttatnak.

Meggyőződésem szerint a nyár folyamán az Agrostarral megtaláljuk a megfelelő megoldást arra, hogy ilyen típusú felvonulásokra ne kerüljön sor. Értem a sérelmeiket, tudom, mi a problémájuk. Itt a legnagyobb gond jelenleg a gazdasági helyzet és az a támogatási rendszer, amelyet Románia uniós tagállamként, valamint a költségvetésünk jelenlegi helyzetét figyelembe véve vállalni tud - nyilatkozta a Transindexnek Tánczos Barna, a mezőgazdasági tárca államtitkára.

Mint mondta, nincs semmi értelme olyan támogatási rendszereket elfogadni, amelyeket utólag az állam nem fog tudni teljesíteni. A románokat főleg az háborítja fel, hogy nem kapnak meg olyan támogatásokat, amelyekhez a német termelők hozzájutnak. Ennek oka az államtitkár szerint az, hogy a román államnak nem telik erre.