Hatalmas visszahívást jelentett be a GM

A General Motors bejelentette 1,3 millió amerikai autó visszahívását; a társaság azt is közölte, 1,9 milliárd eurót fektet be leányvállalatába, az Opelbe és a Vauxhallba.
NAPI, 2010. március 2. kedd, 09:45
Fotó:

A GM bejelentette, hogy visszahív 1,3 millió, az utóbbi öt évben Észak-Amerikában eladott autót kormányszervó-problémák miatt.

A mérnökök szerint az autók biztonságosak, ám 15 mérföldes sebesség alatt nehezen kormányozhatóak.

Az érintett típusok: Chevrolet Cobalt (2005-2010) és Pontiac G5 (2007-2010) az Egyesült Államokban, a Pontiac Pursuit Kanadában és a Pontiac G4 Mexikóban.

Segítség az Opelnek

A GM értékpapírok és hitelek formájában járul hozzá európai leányvállalata finanszírozásához; az összeg több mint háromszorosa a korábban emlegetett 600 millió eurónak.

A jelenlegi tervek szerint az Opel/Vauxhallnak 3,3 milliárd euróra van szüksége a működésük fenntartásához - ám a piaci viszonyok váratlan romlása esetén további 415 millió eurót igényelnek az európai kormányoktól.

A GM hozzájárulásának növelése miatt az európai kormányoknak 2,7 milliárd euró helyett csupán 2 milliárd euró kölcsönt kell garantálniuk. Az Opel közleménye szerint a GM befektetése miatt semmilyen likviditás kockázat nem áll fenn többé a vállalat átalakítása alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK