Az elmúlt évben brutális, 690 millió lejes veszteséget volt kénytelen elkönyvelni Románia legnagyobb vállalata, az osztrák OMV csoport többségi tulajdonában levő Petrom - közölte az erdélyi Transindex.

A vállalat 2004 óta folyamatosan nyereségesen működött, 2013-ban még rekordot jelentő 4,6 milliárdos (1 milliárd eurón felüli), 2014-ben pedig 2,1 milliárd lejes profitról számoltak be a vállalat vezetői. A kőolaj árának világpiaci zuhanása azonban aláásta a vállalat növekedését az elmúlt évben.

A Petrom részvényeinek árfolyama a bukaresti tőzsdén 40 százalékkal csökkent az elmúlt kilenc hónapban, ugyanis az elemzők biztosak voltak abban, hogy a vállalat veszteséggel fogja zárni a 2015-ös évet. A Petromnak tavaly 16 200 alkalmazottja volt, de a vezetőség nemrég kilátásba helyezte, hogy csökkenteni fogják a dolgozók létszámát az olajipar rossz helyzete miatt.

Ennek ellenére még mindig a Petrom vezeti a legértékesebb román vállalatok rangsorát, vezető pozícióját 2015-ben veszélyeztette egyetlen vállalat sem, bár akkor 5,49 milliárd eurós becsült értéke enyhén csökkent az előző évhez viszonyítva.