Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határokon átívelő bankfelügyeletről és bankmentésről, illetve a bankunióról tartott szakértői szintű konferenciát szerdán a kelet-közép-európai bankokat és állami szervezeteket tömörítő Második Bécsi Kezdeményezés - tudatta csütörtökön közleményben a kezdeményezés irányítótestülete.

A szakmai konferencián többek között a leány- és anyabankokat felügyelő szervezetek közötti együttműködésről és az Európai Bizottság bankuniós javaslatáról is szó esett - tájékoztatott a kezdeményezés. Hozzátették: "a részvevők hangsúlyozták, hogy egységes szabályozás szükséges a banki problémák megoldásának és a betéti garanciák kérdésében".

A szervezet közlése szerint vezető beosztású jegybanki, bankfelügyeleti és pénzügyminisztériumi döntéshozók is részt vettek a tanácskozáson, ahogy a nemzetközi bankok, európai intézmények és nemzetközi pénzügyi szervezetek képviselői is.

A Második Bécsi Kezdeményezés hamarosan jelentéseket küld uniós döntéshozó testületeknek, hogy a bankfelügyeletnek, a bankmentésnek és a bankuniónak milyen sajátosságai vannak a térségben.

A Bécsi Kezdeményezést a pénzügyi válság csúcsán, 2008-2009-ben hozták létre egy olyan, a magán- és állami szektort tömörítő szervezetként, amelynek célja, hogy a nyugat-európai bankok megfelelő likviditási és tőketámogatást biztosítsanak a kelet-európai leányvállalatoknak. A kezdeményezést 2012 januárjában indították újra, amikor a bankok eszközleépítése és a térségbeli államok magas kockázati kitettsége ezt szükségessé tette.