Hátat fordíthat a Samsung Szlovákiának

A szlovák sajtóhírek szerint az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt a Samsung leépítheti az ottani gyártás egy részét. A Samsung szerint erről nincs szó, piaci elemzők pedig nyomásgyakorlásról beszélnek.
Csernátony Csaba, 2018. január 11. csütörtök, 13:38
Fotó: Reuters

Több multinacionális vállalat fordíthat hátat Szlovákiának az ott is egyre súlyosabb problémákat okozó munkaerőhiány miatt - írja a szlovákiai magyar nyelvű újság online verziója, az ujszo.com a Sme napilap információira hivatkozva.

A lapok beszámolója szerint hiába érkezik egyre több dolgozó külföldről és emelik a béreket a cégek, a munkaerőhiány továbbra is gondokat okoz. A cégek pedig egymástól próbálják meg elcsábítani a dolgozókat és akadnak vállalatok, akik már a kivonulást fontolgatják.

A három, egymástól független - ügyvédi, személyzeti és ipari - forrás szerint a Samsung a két szlovákiai gyárából a termelés egy részét külföldre vinné. A Samsungnak egyébként megoldást jelenthetne az, ha nagyobb mennyiségben hozhatna be az olcsó külföldi munkaerőt az országba, ám ezt a jogszabályok nem engedik.

A kivonulásról szóló értesülést kommentálva Ján Nemasík, a Samsung Electronics Slovakia kockázatkezelési menedzsere azt mondta, a Samsung nem tárgyal a szlovák kormánnyal az esetleges kivonulásról, és nem is fontolgatják a teljes kivonulásukat. A cikk emlékeztet, hogy a Samsung már 2011-ben azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az országból. Az akkor hatalmon levő Radicova-kormánynak végül egy állami támogatással sikerült maradásra bírnia a céget. Piaci elemző ezért úgy értékeli a Samsung esetleges kivonulásáról szóló pletykákat, most felröppent híreket úgy értelmezi, hogy a Samsung így kíván nyomást gyakorolni a Fico-kabinetre, rávéve a vendégmunkásokkal kapcsolatos szabályok enyhítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.01.11 18:34

Visszakereshetők a kommenjeim, eddig sem értettem, hogy miért 5,5 milliós országba települ ennyi cég.
Azt értem, hogy euro, meg közel Bécs, de semmi több.
Mivel a szlovák kormány nem fektet pénzt a magyar területekre, ezért a fél ország eleve kiesik a fejlesztésből. Az 5,5 milliós ország harmada nem beszél szlovákul.
Minden cég Pozsony és környékére, azaz Szlovákia 1/3-ára, 1,8 millió lakosra telepíti a cégét.
Ez eleve nem működhet. Milyen szellemi színvonalon állnak ezek a cégvezetők, ezek a befektetők?
Mennyi munkavállalóra lapozhattak?
Előbb írtam, kb a lakosság 1,8 millió a környéken. Ebből sok a 18 év alatti és nyugdíjas. Most hirtelen nem tudom mennyi, de közel a felét levehetjük. Nagyívűen maradjon 1 millió dolgozó korú. Abból vannak hivatalokban, tanintézményekben, eü-ben, tűzoltók, rendőrök, stb.
Vannak vállalkozók, közlekedési dolgozók, szellemi foglalkozásúak.
És vannak, akik tényleg nem akarnak dolgozni.
Vagyis mennyi marad az 1 millióból? kB 500 000
És arról még nem is saccoltam, hogy mennyien dolgoznak a mégjobb bért fizető Csehországban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html