Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A 2011 májusában kinevezett Orsi korábban a csoport helikoptergyártó egysége, az AugustaWestland vezérigazgatója volt − ottani utóda, Bruno Spagnolini most házi őrizetbe került, csakúgy, mint két, közvetítőként ismert svájci üzletember. Az ügyészség házkutatást rendelt el Orsi lakásán, valamint a Finmeccanica irodáiban − ha a gyanú megalapozott, akkor egy korrupciós ügylet bizonyítékait találhatják meg.

Az AugustaWestland 2010-ben kötött megállapodást az indiai védelmi minisztériummal 12 helikopter szállításáról, 560 millió euró értékben. Az ügyészség szerint ehhez 51 millió euró vesztegetési pénz kapcsolódott − tudta meg az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap −, amiből 10 millió eurót kaphatott az Északi Liga, illetve egy katolikus politikai mozgalom, amelyek támogatták Orsi kinevezését a 32 százalékban állami kézben levő Finmeccanica élére. A vezérigazgató fő feladata a 4 milliárd eurós adósság leépítése volt; az igazgatóságnak február 21-én, három nappal a parlamenti választások előtt kellene döntenie az Ansaldo Energia villamosiparigép-gyártó eladásáról, erre korábban a Siemenst emlegették vevőként (Napi Gazdaság, 2012. október 16.).

A Finmeccanica-ügy a jobboldalnak jön rosszabbul a választások előtt, hiszen a Liga a visszatérni készülő Silvio Berlusconi régi szövetségese. A baloldal már megkapta a maga időzített bombáját, amikor nemrég kiderült, hogy a befolyása alá tartozó Banca Monte dei Paschi di Siena obskúrus derivatívaügyletekkel próbálta meg ellensúlyozni egy gyanús bankakvizíción elszenvedett veszteségeit.