Helyre tették Sorost

Az ECB elnöke alaptalannak véli Soros véleményét, miszerint az euróövezeti megszorító csomagok a gazdasági növekedést fenyegetik és stagnáláshoz vezethetnek.
NAPI, 2010. június 24. csütörtök, 13:35
Fotó:

Merkel intézkedései növelni fogják a bizalmat mind a lakosság, mind a befektetők, mind a vállalatok körében és ez segít majd megerősíteni a gazdasági kilábalást - mondta Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke csütörtökön, az olasz La Repubblicának adott nyilatkozatában. Ehhez azt is hozzátette, hogy az Európai Központi Bank (ECB) az euróövezeti megszorító csomagokban nem lát a gazdasági növekedést fenyegető veszélyt, ezért "alaptalannak" minősítette azokat az aggodalmakat, hogy a megtakarítási intézkedések stagnáláshoz vezethetnek.


Az EKB elnökének véleménye teljesen ellentétes azzal, amit Soros György szerdán befektetők előtt illetve több gazdasági és politikai lapban megjelent interjújában mondott - mutat rá a CNBC.


Soros szerint ugyanis az alkalmazott pro-ciklikus intézkedésekkel Németország magát az Európai Uniót veszélyeztetni, amelyhez azt is hozzátette: „Tudom, ez súlyos vád, de sajnos megalapozott".


Trichet elutasította ezeket a vádakat mondván, az euró egy hiteles deviza, amely a bevezetése óta őrzi az értékét és már 11,5 éve garantálja az árstabilitást a maga éves 1,98 százalékos átlagos eurózónán belüli inflációjával. Az a deviza pedig, ami ilyen árstabilitást produkál, az a helyi és a nemzetközi befektetők szemében is értéket képvisel - hangsúlyozta az olasz lapnak.


Az európai közös fizetőeszköz viszont bizonyos eurózónabeli tagállamok adósságfizetési képességének megkérdőjeleződése miatt esett a dollárral szemben.


Soros szerdán azt mondta, hogy a költségvetési deficit csökkentésével, akadályozva a béreknek az euró megcsappant vásárlóerejét kompenzáló emelését Németország a többi tagország versenyképességének helyreállítását akadályozza.


Merkel a hétvégén megvédte a megszorítócsomag szükségszerűségét, mondván ezek az intézkedések újabb válságok kialakulását akadályozhatják meg.


Deflációs kockázatok


Trichet nem hisz abban sem, hogy az európai tagállamok által meghozott megszorító intézkedések deflációs veszélyeket hordoznának.


Néhány pesszimista befektető arra fogad, hogy az uniós kormányok által bejelentett költségcsökkentéseknek deflációs nyomást növelő hatása lesz, miközben a fogyasztók és a vállalatok visszafogják a költéseiket.


A gazdasági növekedés jelentősen visszaesik, miközben a magánszektor deflációs nyomásának hatására a 10 éves kötvények hozama 2 százalékra csökkenhet, ami viszont a kvantitatív enyhítés (a jegybank pénzteremtő tevékenysége) újabb hullámát indíthatja el - vélekedett Bob Janjuah, az RBS piaci vezető piaci stratégája az CNBC-nek.


Trichet azért nem tart ilyen kockázatoktól, mert az inflációs várakozások erősen megalapozottak. „Ami a gazdaságot illeti, az a felvetés, hogy a megszorítások stagnáláshoz vezethetnek, téves" - mondta az ECB-elnök, aki hangsúlyozta azt is, hogy a reál gazdaság reformjára minden eurózónás tagállamban szükség van.


"Minden kormányt arra kérünk, hogy a növekedési potenciál javítása érdekében stukturális reformok végrehajtása mellett kötelezze el magát" - mondta Trichet. „Meggyőződésem, hogy szükséges a munka termelékenységének növelése; közép- és hosszú távon a gazdasági növekedés pontosan ezen múlik" - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2010.06.25 00:22

Óvatosan a helyretétellel! Sok közgazdás ezt jósolta- öreg és fiatal és itthoni magyar - 2009 elején, amikor a sok állami támogatás "kihúzta" a vállalatokat, bankokat", csak nehogy úgy járjon, mint a vízi mentő: a fudokló megmenekült, de a mentő odaveszett, mert őt lenyomta a fuldokló!
Hogyan szedi vissza az állam a pénzt? Mindenkitől inflációcal! Nos, most úgy látszik ehelyett megszorításokkal veszi vissza mindenkitől, sé nem attól, akinek adta. Ki tiltakozott a görögök "kihúzása" ellen legjobban? Angela Merkel kancellár. Ő előre látta, mi lesz a vége - mint Soros!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.06.24 18:50

Sajna megint Mr. Shortosnak van igaza a németek hiába szoritgatnak meg ha a spanyolok görögök stb... meg nem.. meg kellene egyezni 6% hiányban és szórni a pénzt, hadd örüljenek..Ha nincs pénz akkor nincs fogyasztás és akkor növekedés sincs... Jelenleg mindenki elinflálgatja a pénzt.. A kínai cuccra meg brutál vámot mert nincs meló európában... ugyanis a kínaiak dolgoznak helyettünk- gondolom feltünt mindenkinek !!! A jó zsiros vámokból persze lehet élénkitgeni a gazdaságot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html