Hétfőig felfüggesztették a lengyel légitársaság sztrájkját

Hétfőn 14 óráig felfüggesztették a LOT lengyel légitársaság alkalmazottainak egy részét tömörítő szakszervezetek október 18. óta tartó sztrájkját - jelentették be szombat hajnalban a légitársaság igazgatóságának és a szakszervezeteknek a képviselői, több mint 8 órás tárgyalás után.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 27. szombat, 11:20
Fotó: Shutterstock

A felek megállapodtak abban, hogy hétfőn 8 órakor találkoznak a légitársaság székházában, hogy aznap 14 óráig kidolgozzanak egy megállapodást a sztrájk beszüntetésének céljából - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

A szakszervezetek hosszabb ideje kifogásolják a légitársaság bérkifizetési gyakorlatát, amely a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé. Azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket gyakran nem munkaszerződéssel, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.

A sztrájkolók emellett követelik az egyik, fegyelmi okokból néhány hónapja elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyának megújítását, valamint a hétfőn elbocsátott további 67 alkalmazott visszavételét. Azt is követelik, hogy mondjon le a LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski.

A LOT - amely törvénytelennek tartja a tiltakozást - csütörtök este kompromisszumot ajánlott a sztrájkolóknak, melynek értelmében az elbocsátott 67 alkalmazott közül visszatérhetnének munkahelyükre azok, akik a sztrájk során nem sértették meg a nem sztrájkoló kollégák jogait. A sztrájkolók a kompromisszumot elutasították.

A LOT sajtóosztálya közölte, hogy a sztrájk felfüggesztésének ellenére a légitársaság a szombaton esedékes több mint 300 járata közül 7-et törölni kénytelen, mert nem tudja pótolni a kieső személyzet egy részét. Magyarországi viszonylatok nincsenek a törölt járatok között.

HOZZÁSZÓLÁSOK