Hétfőn új korszak kezdődik a netes kereskedelemben

December 3-án, hétfőn az EU egész területén érvénybe lép az az uniós rendelet, amely megszünteti az indokolatlan területi alapú korlátozásokat az e-kereskedelemben - adta hírül az Európai Bizottság.
Domokos László, 2018. november 30. péntek, 17:22
Fotó: Shutterstock

Az uniós polgároknak többé nem kell aggódniuk amiatt, ha valamelyik weboldal letiltja vagy átirányítja őket - vagy elutasítja bankkártyájukat - csak azért, mert máshonnan származnak vagy más uniós országban tartózkodnak.

Bárhol tartózkodjanak is az EU területén, a rendeletnek köszönhetően más tagállamban székhellyel rendelkező kereskedők által kínált árukhoz és szolgáltatásokhoz is hozzáférhetnek majd. Az új szabályok így több lehetőséget biztosítanak mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára az EU belső piacán - írta a bizottság.

A korlátok nélküli Európa az online vásárlás előtt álló akadályok felszámolását is jelenti, ezért az indokolatlanul bevezetett területi alapú korlátozások megszüntetése alapvető fontosságú lépés, amely mindenki számára valóra váltja a digitális egységes piacot - fogalmazott közös nyilatkozatbam Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke, Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos, El¿bieta Bieñkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos és Vìra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK