BUX

Hiába fizettek többet az utasok, veszteséges a Ryanair

Masszív veszteséggel zárta az október-decemberi időszakot a Ryanair.

NAPI, 2011. január 31. hétfő, 11:13

Az üzemanyagár növekedése, a hóhelyzetek miatti járattörlések és a brit légiirányítók sztrájkja miatt 10,3 millió euró veszteséggel zárta üzleti éve decemberben végződött harmadik negyedét a Ryanair - jelentette a Financial Times. A veszteség alig kisebb a 10,9 milliós 2009. október-decemberi mínusznál.

Európa legnagyobb fapados légitársaságát az sem segítette, hogy az egy évvel korábbinál egymillióval több, 17 millió utast szállított, továbbá hogy az átlagos repülőjegyár 15 százalékkal, 34 euróra nőtt. Emellett bővültek a kiegészítő - a csomagszállításból, a fedélzeti kiszolgálásból stb. - származó bevételek is, mégpedig 12,6 százalékkal, utasonként 9,80 euróra.

Michael O'Leary vezérigazgató kiábrándítónak minősítette az adatokat. Mentségükként elmondta, hogy a rendkívüli hideg és havazások miatt 3000 ezer járatukat kellett törölni az év utolsó három hónapjában szemben az egy évvel korábbi 1400-zal. A kerozin 37 százalékkal került többe annak ellenére, hogy üzemanyag-vásárlásaik 90 százalékát határidős ügyletekkel fedezik.

A gyengén sikerült negyedév ellenére a cég tartja a márciusban végződő 2010/11-es üzleti évre adott 380-400 millió eurós nettó nyereségvárakozását. A vállalat összesen 73,5 millió utas szállításával számol ebben az időszakban. Az ezt követő 12 hónapban a gazdasági bizonytalanság és az előre láthatóan dráguló üzemanyag okoz fejfájást a Ryanair vezetőségének.