Hibás Cee'd modelleket hív vissza a Kia

A Kia Motors 36 ezer Szlovákiában készült Kia Cee'd autót hív vissza a főfékhenger cseréjére - jelentette be Silvia Tajblikova a Kia Motor Sales Slovensko illetékese szerdán.
MTI-Eco, 2010. június 16. szerda, 14:11
Fotó:

Az elektronikus menetstabilizátorral (ESP) ellátott Cee'd modelleknél jelentkező problémára még azelőtt derült fény, hogy baleset származott volna belőle.

A problémát az okozza, hogy a rendszer nem fejt ki elegendő fékerőt a bal első és a jobb hátsó kerekekre, ami a szokásosnál erőteljesebb fékezésre készteti a vezetőt - mondta Silvia Tajblikova a Dow Jones hírügynökségnek adott telefonos interjúban.

Az érintett Cee'd modelleket a kelet- és a nyugat-európai piacokon értékesítették.

Pontos számot nem tudok mondani, de valószínűleg mintegy 36 ezer autónál kell majd kicserélni a főfékhengert - mondta.

A darabszám alapján második legnagyobb dél-koreai Kia 2006 decemberében nyitotta meg első termelőüzemét az EU-ban a szlovákia Zsolnán. Azóta az üzem több mint 300 ezer Cee'd és 100 ezer Sportage modellt gyártott. A mostani lesz az első szlovákiai üzemet érintő visszahívási akciója a Kia autógyárnak.

Mivel a meghibásodásnak tulajdonítható balesetek még nem történtek, a visszahívásnak valószínűleg nem lesz olyan arculatromboló hatása, mit amit a Toyota szenvedett el a fékrendszer meghibásodása miatti visszahívásainak köszönhetően.

A legnagyobb dél-koreai autógyártó a Hyundai Motor Co. Ltd. a Kia zsolnai üzemétől nem messze, a szlovák-cseh határ túloldalán, a csehországi Nosovicében gyártja i30-as modelljét, amely számos alkatrészében és részegységében megegyezik a Kia modellel. A Hyundai szóvivője Petr Vanek azonban a Dow Jones hírügynökséggel közölte, hogy a Kia visszahívási akciója nem érinti a Hyundai i30-as modelljét.

A hibás főfékhengereket Silvia Tajblikova tájékoztatása szerint Hyundai kínai alkatrész beszállítója a Mobis China gyártotta.

HOZZÁSZÓLÁSOK