Hitelezniük kell a bankoknak a támogatásért

Azon amerikai bankoknak, amelyek közpénzből kapnak anyagi támogatást, át kell dolgozniuk a bajba jutott lakáshitelesek jelzálog-konstrukcióit.
NAPI Online, 2009. február 8. vasárnap, 13:17
Fotó:

Minderről a Reuters információi szerint Timothy Geithner, az Obama adminisztráció pénzügyminisztere beszélt, aki hétfőn vélhetően vázolja majd a hitelválság megoldása érdekében tervezett további lépéseket, valamint az októberben elfogadott pénzügyi mentőcsomag maradék felhasználására vonatkozó elképzeléseket.

A Bush kormányzat a 700 milliárdos csomag jó részét arra használta, hogy összeomlásukat megelőzendő, pénzt fecskendezzen a hitelpiac megroppanásától szenvedő bankokba. Obama csapata most azon fáradozik, hogy eltakarítsa a pénzügyi rendszert eltömítő toxikus elemeket.

Egy, a képviselőházi demokraták számára szóló eligazításon Geithner magát megnevezni nem kívánó forrás szerint tagadta azt a sajtóértesülést, hogy a bankoknak nem fogják feltételül szabni a hitelezés fokozását.

A segítséget kapott pénzintézeteknek részt kell venniük a hitelkonstrukciók módosításában, és alkalmazkodniuk kell egyéb, új szabványokhoz - közölte a forrás szerint Geithner a konzultáción. "A közpénzből adott támogatás nem jog, hanem kiváltság" - fogalmazott állítólag az új amerikai pénzügyminiszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK