Hitelfedezetnek sajt?

Minden valószínűség szerint az észak-olaszországi Credito Emiliano bank érdemli ki a világ legínyencebb pénzintézete címet, a társaság ugyanis az általa kínált hitelek fedezetéül parmezán sajtot is elfogad.
NAPI, 2009. augusztus 14. péntek, 17:54
Fotó:

A különleges kezesség a régióbeli sajtkészítők megmentését szolgálja, akik a világgazdasági válság közepette a forgalom gyengülése mellett azzal is kénytelenek szembenézni, hogy értékesítési áraik a 2004-es színvonalhoz képest több mint 20 százalékkal csökkennek. A bank a világhírű eredetvédett sajt érési idejére, vagyis két évre szóló hiteleket kínál, az európai bankközi kamatnál 0,75-2 százalékkal magasabb kamatrátával, az áru piaci árának 80 százalékával megegyező értékben. Kockázat gyakorlatilag nincs, hiszen a fedezetet - vagyis magát az értékes sajtot - bármikor értékesíthetik.

A Credito Emiliano nyereségének egy százaléka származik a 429 hitelt igénylő sajttermelőtől, két klimatizált raktárában immár 440 ezer sorszámozott, egyenként mintegy 36 kilós parmezánguriga található, együttes értékük mintegy 132 millió euró. Korábban felmerült az ötlet, hogy más termelői ágak megsegítése érdekében akár sonkát vagy olívaolajat is elfogadnának hitelfedezetként - mondta el a Bloombergnek a sajttrezort felügyelő banki alkalmazott -, ám ezeknél a termékeknél nagyobb a kockázat, mert könnyebb őket ellopni vagy olcsóbb termékre cserélni.

HOZZÁSZÓLÁSOK