A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja péntek este, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az osztrák bankcsoport hosszú futamidejű, előresorolt, fedezet nélküli adósságának besorolását, valamint betéti osztályzatát az eddigi "Baa1"-ről egy fokozattal "Baa2"-re rontotta; a Prime-2 rövid távú besorolásokat megerősítette. A hosszú távú betéti és adósosztályzatokat változatlanul negatív kilátás terheli.

A Moody's lejjebb vitte az Erste alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) osztályzatát is, "baa3"-ról ""ba1"-re. Ezzel a mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.
Indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy az Erste közép- és kelet-európai érdekeltségeinek még mindig magas, átlagosan 14,1 százalékos nem teljesítő kinnlevőség-hányada tartós eszközminőség-problémákat jelez ebben a térségben.

A Moody's várakozása szerint az Erste nem teljesítő követelésállománya magas szinten ugyan, de most már stabilizálódni kezd, a bankcsoport azonban továbbra is sebezhető marad a kelet-európai gazdasági aktivitás lanyhulásától, különös tekintettel arra, hogy legfontosabb közép- és kelet-európai piacai közül háromban a térségi átlagon belül igen magasak a nem teljesítő kinnlevőségi hányadok. Romániában 29,3 százalék, Magyarországon 26,4 százalék, Horvátországban 18,3 százalék ez az arány - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's megítélése szerint ugyanakkor az Erste tőkehelyzete megfelelő a veszteségek elviseléséhez a környezet további romlása esetén is.
Az osztrák bankrendszer Közép- és Kelet-Európából eredő kockázataira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő nemrégiben erről összeállított elemzése szerint az osztrák bankrendszer jövedelmezőségére negatív hatással van a felzárkózó európai térség fizetőeszközeinek leértékelődése, a problémás kinnlevőségek magas arányából eredő költségteher és a hitelkiáramlás lanyha bővülése.

Ehhez járulnak egyes kedvezőtlen törvényalkotási lépések - különösen Magyarországon -, valamint a bankokra kirótt jelentős különadók több kulcsfontosságú térségi piacon. Az idei első negyedévben az ilyen adók és illetékek a térségben aktív legnagyobb osztrák bankok működési költségeinek 5-9 százalékát tették ki - állt a Fitch Ratings elemzésében. A tanulmány Magyarországgal foglalkozó fejezetében a Fitch londoni elemzői megállapították, hogy a magyar bankrendszer évek óta veszteséges, és a 2013 végéig terjedő időszakban Magyarország volt az egyetlen olyan piac, amelyen az osztrák bankok is összességében veszteséggel működtek.