Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Védelmébe vette az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-vakcináját Matt Hancock, a brit kormány egészségügyi minisztere - derül ki a CNBC cikkéből.

Ezt az is indokolja, hogy a londoni kormány jelentős anyagi támogatást nyújt a reményteli munkához. A gyógyszergyártó szeptember 8-án jelentette be, hogy felfüggesztette az oltás tesztelését, mert egy váratlan betegség jelentkezett az egyik tesztalanynál, amelynek okát ki akarják vizsgálni.

A tőzsde nem volt olyan elnéző a vállalattal, mint a miniszter: az AstraZeneca részvényárfolyama szerdán hat százalékkal zuhant a londoni tőzsdén, majd az európai börzéken 0,4 százalékot vesztett értékéből a tőzsdenyitás után. Ez egy nyilvánvaló kihívás ezzel a vakcinával kapcsolatban - fejtegette Hancock -, hiszen jórészt ismeretlen területen járnak az oxfordi kutatók és a gyógyszergyártó szakemberei.

Ami azt illeti, nem ez az első eset, hogy felfüggesztik ennek az oltásnak a tesztelését - tette hozzá. Valójában standard eljárásról van szó, a próbák értelme az, hogy minden lehetséges mellékhatást megtaláljanak és orvosoljanak. Véleménye szerint a mostani leállás nem feltétlenül fogja lassítani a vakcina kifejlesztését, minden attól függ, mit találnak a probléma okait feltáró vizsgálat során.

Trump tudja a tutit

A Jefferies pénzügyi szolgálató cég elemzője lényegében a miniszterrel egybehangzó vélemény fogalmazott meg az ügyfeleinek küldött kommentárjában. Várakozása szerint egy rövid távú tőzsdei árfolyam-korrekcióról van szó, amely később teljesen indokolatlannak tűnhet. A sok emberen végzett harmadik tesztelési szakasz értelme az oltások esetén, hogy pontosan belőjék a készítmény megfelelő dózisait.

Az AstraZeneca ezt a tesztelési fázist a múlt hónap végén kezdte. Két másik cég, amely szintén ígéretes koronavírus-oltást fejleszt, a Pfizet és a Moderna július végén kezdte a tesztelést. Ez a három vállalat áll a legközelebb ahhoz, hogy előálljon vakcinájával. Ugyanakkor Anthony Fauci, a legismertebb amerikai járványszakértő éppen szerdán jegyezte meg a Business Insider cikke szerint, hogy szerinte nem valószínű, hogy elkészül valamelyik megbízható oltás az amerikai elnökválasztás előtt. Donald Trump elnök egyik nyilatkozatában nemrégiben arra célzott, hogy lesz oltás november első napjai előtt.