Hivatalosan is lemondott az UniCredit vezérigazgatója

Az igazgatóság nyomására lemondott tisztségéről Alessandro Profumo, a legnagyobb olasz bankcsoport, az UniCredit vezérigazgatója, miután súlyos válságot idézett elő Profumo, illetve a bankvezetés és a részvényesek között Líbia részesedésének növelése a bankcsoportban.
MTI-Eco, 2010. szeptember 22. szerda, 08:07
Fotó:

Profumo távozásáról előbb az ANSA hírügynökség adott hírt a bankár feleségére hivatkozva, majd a pénzintézet az igazgatóság több mint négyórás keddi rendkívüli ülése után közleményben megerősítette. A dokumentum szerint a felek egyetértettek abban, hogy "megérett az idő arra, hogy változás történjen a csoport vezetésében, s Alessandro Profumo beadta lemondását".

A bank nem erősítette meg viszont az ANSA azon értesülését, miszerint Profumo 40 millió eurós végkielégítéssel távozik az UniCredittől. A közlemény szerint a vezérigazgató feladatait átmenetileg Dieter Rampl, a bankcsoport osztrák állampolgárságú elnöke látja el, aki a következő hetekben keres utódot Profumo tisztségére.

A bankcsoport felső vezetésében azt követően alakult ki súlyos konfliktus, hogy Líbia növelte részesedését a Magyarországon is érdekelt pénzintézetben.
Az UniCreditben 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkező olasz takarékpénztári alapítványok kifogásolják a növekvő líbiai befolyást, Rampl pedig azt rója fel a vezérigazgatónak, hogy nem tájékoztatott időben a líbiai befektetők szándékairól.

A múlt héten a líbiai állami befektetési alap (Libyan Investment Authority - LIA) 0,5 százalékkal 2,59 százalékra emelte részesedését a bankcsoportban. A líbiai jegybank 5 százaléknyi tulajdonrészével együtt a diktatórikus vezetésű észak-afrikai arab ország 7,59 százalékot ellenőriz a 22 országban közel 10 ezer fiókot üzemeltető és több mint 160 ezer embert foglalkoztató bankcsoportban.

HOZZÁSZÓLÁSOK