BUX
37954

Hivatalosan nem okozott problémát a napfogyatkozás az energiaellátásban

Nem okozott problémát az európai villamosenergia-ellátásban a napfogyatkozás.

MTI-Eco, 2015. március 20. péntek, 14:46

Nem okozott üzemzavart az európai villamosenergia-ellátásban a napfogyatkozás, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködésének köszönhetően - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

Az előzetes számítások 30 gigawatt (a Paksi Atomerőmű teljesítményének tizenötszöröse) villamosenergia-termelő kapacitás kiesésére számítottak, így a rendszerirányítók növelték a gyorsan mozgósítható tartalékkapacitásaik mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségek kérdését (víztározós erőművek használata, napelem termelés koordinált leállítása, újraindítása, stb.) és felkészültek egymás azonnali, villamos energiával történő kisegítésére.

A közlemény szerint napfogyatkozás okozta termeléskieséssel elsősorban a nagyszámú napelem-telepekkel rendelkező országok esetében - Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország - lehetett számítani, azonban az együttműködésnek köszönhetően nem volt probléma Európa átviteli hálózatán.