Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Microsoft még múlt csütörtökön jelentette be, hogy a hollandiai Eneco szélerőmű-fejlesztő céggel kötött egy 15 éves zöldenergiás szerződést. A holland energiacég a Borssele III / IV nevet viselő, gigantikus méretű tengeri szélerőműpark egyik befektetője, nála kötött le 90 MW kapacitást 2022-től a redmondi techológiai cég.

A szerződéssel a Microsoft 2022-től akár 270 megawattos szeles portfóliót is magáénak mondhat, mivel másfél éve, szintén Hollandiában kötöttek már egy hasonló üzletet. Akkor az Amszterdamtól északra lévő middenmeeri adatközpontja számára kötött le 10 évre 180 MW-ot. A 2017 novemberében bejelenetett Vattenfall-szerződés lehetővé tette, hogy a wieringermeeri szélerőműpark éppen 2015 óta működő Middenmeer szerverközpont (ez szolgálja ki az európai, a közel-keleti és az afrikai ügyfelek felhőkörnyezeti igényeit) szomszédságában van.

Az újabb nagy tételű szélenergiavásárlás is a cloudhoz kapcsolódik, mivel a közlemény megemlíti: a cég azt a Hollandiához köthető felhőszolgáltatásainak hosszú távú növekedésének támogatására kötötte. A Microsoft ezzel közel Magyarország méretű iparági potenciált fog csak a felhőalkalamazásainak energetikai biztosítására működtetni (a teljes magyarországi szélenergia termelőkapacitás 329 MW).

"A megújuló energiáink beszerzése segít javítani a működésünket és a helyi hálózatok fenntarthatóságát" - mondta a hírt kommentálva Brian Janous, a Microsoft energetikai és fenntarthatósági vezetője. A vezérigazgató hozzátette, az új megállapodással a teljes energiaportfóliójukban több mint 1,5 GW-ra nő a tiszta energia mennyisége.