Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Döntsön Horvátország az INA sorsáról, állami vállalat vagy piaci alapon működő vállalat legyen - mondta Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke a Globus című horvát hetilapnak adott interjúban szerdán az MTI tudósítása szerint.

Ha a piaci modellt választjuk, akkor célokról és stratégiáról kell beszélnünk, amennyiben az állami modellt, akkor egy magánbefektetőnek itt nincs érdekeltsége, ebben az esetben az volna a logikusabb, ha az állam átvenné a vállalat teljes tulajdonjogát - szögezte le.

Az INA vezetője felidézte, hogy majdnem két éve tárgyaltak utoljára a Mol és a horvát kormány képviselői, most pedig arra várnak, hogy az új kormány új tárgyalóküldöttséget állítson fel. Korábban a Mol a követendő stratégiáról akart tárgyalni - ami egy piaci alapon működő cég jövőjét meghatározná - míg a horvát kormány képviselői az irányítási jogokat firtatták, a részvényesi szerződés módosítását akarták elérni. Áldott Zoltán szerint a horvát kormány többször hangsúlyozta, hogy az INA-t piaci alapokon működő vállalatnak látja, majd ismét olyan követelésekkel állt elő, amelyek ellentétesek voltak a kijelentésekkel.

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka. A magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal, amelytől a társaság nem hajlandó elállni, mivel egy kereskedelmi cégnek nem érdeke partnerként részt venni egy olyan vállalatban, amelynek működésére nincs befolyása. Áldott szerint az utolsó tárgyalások óta nagyon sok idő telt el és bizonyos körülmények is változtak. Lehet, hogy ma már nehezebb volna új vevőt találni az INA-ra, de sosem lehet tudni - mondta. Most úgy látja a Mol leginkább az INA vezetéséről szóló megegyezéssel zárhatja le a vitát.