A Hewlett-Packard (HP) július 31-ével zárult harmadik üzleti negyedévében az előzetes várakozásoknak megfelelő, bizonyos egyszeri költségek nélkül számolt részvényenként 91 centes, 2,2 milliárd dolláros nyereséget ért el. A Bloomberg által összesített elemzői várakozások 90 centes értékről szóltak. A HP Nettó nyeresége 19 százalékkal maradt az egy évvel korábbi alatt, 1,64 milliárd dollárt tett ki, részvényenként 67 centet.

A vállalat 27,3 milliárd dolláros árbevétele 2,1 százalékkal volt kevesebb 2008 azonos időszakánál, az elemzők 27,3 milliárd dollárra számítottak. Mark Hurd vezérigazgató elmondta: az amerikai forgalom immáron a második negyedévben stabilnak mutatkozott, az itteni árbevétel 8 százalékkal, 12,6 milliárd dollárra emelkedett. Az európai, közel-keleti és afrikai eladások összességében 12 százalékkal tettek ki kevesebbet az egy évvel korábbinál, a HP e térségekből származó árbevétele 9,9 milliárd dollárt tettek ki.

A negyedéves eredményhez nagyban hozzájárultak azok a költségcsökkentő intézkedések, melyek során csökkentették a béreket, létszámleépítést hajtottak végre és visszavettek a marketingköltségekből. A legnagyobb mértékben a szerver- és adattárolási üzletág esett vissza (23 százalékkal), de a nyomtatók értékesítéséből származó árbevétel is 20 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Egyedül a szolgáltatásokból származó bevétel mutatott emelkedést az egy évvel korábbihoz képest, amihez nagyban hozzájárult az Electronic Data Systems megvásárlása. A szolgáltatásból származó üzemi nyereség az előző év azonos időszakinak közel duplájára, 1,3 milliárd dollárra emelkedett. A HP várakozásai szerint a jelenlegi negyedben a nyereség 8 százalékkal lesz magasabb az előzőnél, a mostani bejelentés szerint 29,6 milliárd dollárra számítanak.

A cég részvényei az eredmény publikálása után felfelé indult a zárás utáni kereskedésben, azonban a jókedv hamar elpárolgott, s a vége 2 százalékos esés lett, ezzel a teljes keddi emelkedése lenullázódott a részvényeknek.