Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Xerox november 5-én tett először vételi ajánlatot a HP-ra, amely később azt közölte, hogy a kisebb rivális ajánlata "alulértékeli a céget és nem szolgálja a részvényesek érdekét". Az akkori közlemény szerint az igazgatótanács ugyanakkor nem zárta ki a későbbiekben az egyesülést, és kifejezte készségét a további tárgyalásokra.

A Xerox ezután már kevéssé barátságosan közelített. A HP igazgatótanácsának megüzente: ha a vállalatvezetés november 25-éig nem fogadja el a felvásárlási javaslatát, akkor közvetlenül a részvényeseket keresi meg, és nekik tesz ajánlatot. A HP igazgatótanácsa a határidő lejártával azonban jelezte, hogy esze ágában sincs elfogadni a vállalatot továbbra is alulértékelő ajánlatot. Jelezte továbbá, fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy a Xerox képes-e előteremteni a forrásokat a vételi ajánlatban szereplő, részben készpénzes kifizetéshez. Megjegyezte továbbá, hogy a Xerox bevétele már az ötödik egymást követő negyedévben gyengébb volt a piaci várakozásoknál.

A Xerox január 6-án ismét megkereste a HP vezetőségét, amely egyelőre tántoríthatatlan. A HP továbbra is úgy véli, hogy "a Xerox alulértékeli a céget, amely ezért még csak nem is foglalkozik a felvásárlási ajánlattal".

November elején a Xerox 33 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett, ami egy részvényre lebontva 22 dollárt jelent. A Xerox ajánlatában az szerepelt, hogy részvényenként 17 dollárt készpénzben, a fennmaradó részt pedig Xerox-részvényekkel egyenlíti ki.

A HP piaci tőkeértéke 30 milliárd dollár, a Xeroxé jóval kisebb, 8,4 milliárd dollár. Mindkét cég komoly kihívásokkal néz szembe, mivel csökken a printerek és az ezekhez szükséges festékpatronok iránti kereslet. Nyereségességük fenntartása érdekében költségeik csökkentésére kényszerülnek.

A HP tavalyi bevételének mintegy kétharmada a személyi számítógépek eladásából származott, ugyanakkor a működési nyereség 71 százalékát a printereket és a festékpatronokat gyártó ágazat termelte ki.

Közel fél órával a New York-i tőzsde csütörtöki nyitása után a Xerox 0,33 százalék, a HP pedig 0,67 százalék pluszban állt - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!