Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ipsos MORI üzleti és piaci közvéleménykutató cég minden évben elvégzi átfogó hangulatfelmérését a Londoni Értéktőzsde (LSE) 500 legnagyobb tőkeértékű vállalata körében.

A szerdán ismertetett idei Captains of Industry felmérés kimutatta, hogy a vizsgálatba bevont nagyvállalati vezetők 74 százaléka tart a brit gazdaság általános állapotának hanyatlásától a következő tizenkét hónapban, és csak 8 százalékuk számít javulásra.

A borúlátó vállalatvezetők aránya egy év alatt kétharmadról háromnegyedre nőtt, a tavalyi felmérés résztvevőinek ugyanis még a 66 százaléka jósolta a gazdasági helyzet romlását.

Az idei vizsgálatba bevont cégvezetők 95 százaléka a brexit-folyamatot övező bizonytalanságot nevezte a brit gazdaság legnagyobb problémájának. Abszolút többségük, 55 százalékuk jelentős kockázatnak tekinti saját cégére az Egyesült Királyság kilépését az EU-ból, 73 százalékuk pedig nem ért egyet azzal a hivatalos állásponttal, amely szerint a brexit új, nagy jelentőségű lehetőségeket teremt a vállalatok számára.

A felmérés résztvevőinek 68 százaléka nem bízik abban, hogy a konzervatív párti brit kormánynak sikerül olyan jövőbeni kapcsolatrendszert kialakítania az Európai Unióval, amely előnyös lesz a brit üzleti szektornak.

A vállalatvezetők szerint ugyanakkor egy esetleges kormányváltástól sem lehetne túl sok jót várni: 94 százalékuk szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt gazdaságpolitikája sem hozna érdemi javulást a brit gazdaság állapotában - írta az MTI.